Jsem moc rád pokud jste četli moji knihu “XRP vládce kryptoměn”. V tomto postu přidávám aktuality ze světa XRP a okolo knihy. Budu rád za vaše komentáře, diskuzi a příspěvky.

24.11.2020 XRP cena v posleních dnech zaznamenala značný nárůst, pravděpodobně také z důvodu blížícího se SPARK airdropu.

FlareNetwork před několika měsíci oznámila, že všem držitelům XRP rozdělí SPARK tokeny. Jako airdrop a to 12.12.2020, kdy se provede tzv. snapshot účtů XRP a ten kdo bude připraven, dostane nejdříve 15% tokenů, na které má nárok, a postupně v zhruba 34 měsících ostatní.

Tato nová síť na smart kontrakty teprve vzniká, ale již nyní přináší zájem o XRP a jeho další případy užití.

08.10.2020 Ripple zvažuje přesun svého HO do Evropy. Možná do bude město Zug ve Švýcarsku a to kvůli chybějící regulaci digitálních aktiv v Americe.

Současně vznikla nová verze webu o XRP, kterou najdete zde:

XRPL.org

 

23.07.2020 Je to téměř ikonické. Dnes byla kniha o XRP oficiálně zalistována na eshopy nabízející elektronické knihy. A včera oznámil regulátor v USA, že banky mohou nabízet služby krypto úložiště.

Čekali jsme dlouho na nějaký významnější posun v legislativě na straně USA. A ten konečně přišel. Pozitivních zpráv je stále více.

Tištěná verze knihy je určena pouze našim investorům ve fondu DAC. Ale udělal jsem jednu výjimku. Filip mě požádal o tištěnou verzi na Twitteru a jelikož si ji opravdu přál raději v této formě než v PDF, dohodli jsme se a zaslal jsem mu jeden výtisk i s mojím podpisem.

Líbilo se mi také, že Filip zmínil jeho první kroky okolo BTC, ale že postupně jak více studoval technologii a případy užití, ho začalo zajímat právě XRP. A s tím plně souhlasím.

20.07.2020 V knize jsem spočítal o jak moc je XRP úspornější než BTC. Ripple přišel tento měsíc se svým výpočtem.

V knize jsem spočítal, že síť XRP je více jak 17000 krát úspornější než BTC síť. Bral jsem v potaz i cenu elektřiny v CZ.

Tento měsíc vydala společnost Ripple vlastní blog post, kde zmiňují, jak je těžba nehospodárná a plýtvá našimi zdroji. S tím plně souhlasím. Co mě ale nejvíce překvapilo je, že můj výpočet již ukázal na nesmyslnost existence BTC sítě také vzhledem k neudržitelnosti spotřeby energie, ale Ripple mě ještě překonal.

Uvádí, že XRP je 57000 krát efektivnější ve spotřebě elektřiny než BTC. A teď mi řekněte, kdo stále podporuje a používá zastaralou bitcoinovou síť.

Článek od Ripplu v originále zde.

28.06.2020 Tento rok bude založen první krypto fond v Japonsku od SBI

Tento fond bude mít na začátku pod správou XRP, BTC a ETH. Velmi zajímavé je, že XRP bude mít 50% váhu v rozložení portfolia fondu. Tedy jasnou dominanci. SBI je již více let velkým fanouškem XRP a Ripplu v Japonsku.

 

28.05.2020 Často můžete dostat otázku, proč mám investovat do XRP, k čemu je to dobré?

Zeptejte se těchto lidí například tyto otázky:

Proč peněžní transfery trvají tak dlouho a občas nevíte kde vaše peníze vlastně jsou?

Proč si nemůžete okamžitě koupit chleba s akciemi nebo standardními aktivy, které držíte?

Proč nemůžete poslat a obdržet peníze v neděli?

Proč je tak drahé poslat peníze do jiných zemí?

… a mnoho dalších otázek. Odpověď je snadná: nic z toho nemusíte řešit, můžete vše a mnoho dalšího získat, pokud použijete XRP.

 

21.05.2020 Pokud vás zajímá, jak přesně funguje okamžitý settlement pomocí XRP v rámci odstranění nostro-vostro účtů, stačí se podívat na toto schéma.

8.5.2020 Je to úžasný příběh krypto aktiva s přidanou hodnotou

Vyšel nový článek na stránkách Ripplu o použití XRP australskou burzou. Jejich stránky sleduji pravidelně a již několik let, ale takto positivní referenci ze skutečného případu užití jsem již delší čas nečetl.

Jedná se o ODL a cross – border transfery hodnoty. Něco co je velmi důležité pro Austrálii, protože spousta australských firem má dodavatele z jiných kontinentů a potřebují rychle a levně poslat platby.

Článek v angličtině zde.

 

7.5.2020 Velmi zajímavý podcast s Davidem Schwartzem, jedním z tvůrců XRP Ledger.

Ripple jako společnost která rozvíjí XRP ekosystém, vytvořila nový podcast kde hlavním člověkem který sdílí svoje vize v oblasti digitálních aktiv je David Schwartz.

Doporučuji si poslechnout jelikož to co David sdílí a jak přemýšlí o tomto odvětví je i velmi blízké naší vizi v Digital Assets Capital.

Článek a podcast zde (v Angličtině)

BlockStars

Digitální aktiva by neměly mít primárně za cíl odstranit bankovní sektor, ale postupně se integrovat do stávájících struktur a pomoci tam kde je to výhodné. Těch oblastí je mnoho. I na základě této myšlenky stavíme komplementární portfolia vybraných kryptoměn, tak aby se doplňovaly a vytvářely budoucí ekosystém finančních a ekonomických procesů.

 

12.04.2020 Směřuje USA k vývoji ekonomiky a dluhu jako Japonsko? Budou mít brzy hyperinflaci? A proč v Japonsku mají spíše deflaci?

Proč vlastně v Japonsku nenastala hyperinflace pro masivním QE (quantitative easing) od BoJ? (Centrální banka Japonska)

Jsou zde dvě zásadní věci:

1, Japonci jsou velmi spořiví, ukládájí na bankovní účty 20 až 30% svých výdělků.

2, Japonsko je velmi exportní zemí, mají významný exportní přebytek a to zvyšuje poptávku po japonském yenu.

Hyperinflaci nedělá umělé vytváření “funny money” centrálními bankami, ale jejich utrácení lidmi v ekonomice. A jelikož japonci hodně spoří a hodně exportují, nenastala u nich hyperinflace.

USA je přesný opak. Velmi mnoho zboží importují a nespoří. Takže bilióny vytvořené FEDem v současné krizi mohou snadno vyvolat inflační tlaky. Pokud k tomu ještě klesne zájem o dolar z ostatních zemí, potom USA uvidí hyperinflaci.

A proto je více než smysluplné, držet významnou část svého kapitálu v deflační krypto měně budoucnosti, XRP. Pokud k tomu přidáme ještě několi dalších krypto projektů, potřebných v budoucnu k fungování finančního a obchodního světa, můžeme se opřít o velmi kvalitní investiční portfolio krypto měn pro následující dekádu.

11.04.2020 Máme tu velikonoční čas a svět stále ovládá virusová pandemie. Našel jsem ale jednu infografiku porovnávající XRP a další peněžní transfery.

Je to porovnání z roku 2018, nicméně situace se příliš nezměnila. Asi nejzajímavější je fakt, že SWIFT ovládá transfery mezi bankami a institucemi v objemu 5 biliónů dolarů denně. A záměrem Ripplu je přebrat část tohoto objemu na RippleNet a zapojit ODL, které používá XRP. To je jen jeden vybraný případ užití. Dalších je celá řada.

Porovnejte si tento obrázek a zjistíte, jak velké objemy se ve skutečnosti přesouvají ve světě financí. XRP stačí jen menší část tohoto objemu k tomu, aby mohlo významně vzrůst na ceně.

A tato krize nás přiblíží ještě rychleji k digitalizaci a efektivitě transferů peněz a hodnoty ve světě.

23.03.2020 Svět stále ovládá pandemie corona virusu a jak reaguje FED (Americká centrální banka)?

Dnes FED oznámil, že bude nakupovat všechna aktiva, jako i hypotéky, a to v neomezené míře. Co to znamená? Že FED ztratil veškerou důvěru, soudnost a jednoduše kontrolu. Chtějí za uměle vytvořené dolary v jejich počítačovém systému, nakoupit cokoliv aby zachránili americkou ekonomiku.

Bude to fungovat? Kolem 14.hodiny akciové indexy prudce narostly z mínus 4% do plus 3%. A co se stalo pak? Opět vše ztratily a propadly se do ztráty mínus 3%.

To znamená, že FEDu už ani američané nevěří. Bude to obrovská recese ve všech zemích. Bude trvat několik let, než se z toho vzpamatujeme. Cestovní ruch bude v troskách. Ale krize přejde, tak jako všechny ostatní.

Na corona vir se najde účinná vakcína, svět se z toho dostane.

Osobně vidím, že víc než kdy jindy se svět přesune do digitální roviny a peníze jako dolar zažijí možná i hyperinflaci. Jaká je moje rada kam vlastně uložit peníze?

XRP. Jako “deflační” krypto měna, která uvolní až 30 biliónů dolarů sedících na nostro účtech. XRP je k dnešku velmi a tím myslím velmi podhodnocené. To se změní. Brzy.

 

11.03.2020 Světem se šíří SARS-CoV-2 neboli corona virus.

Toto je úryvek z komentáře od šéfky ECB Lagarde:

Bez koordinovaného úsilí zažije Evropa „scénář, kterým mnoha z nás připomene velkou finanční krizi roku 2008″, sdělila Lagardeová podle nejmenovaného zdroje Bloombergu. Pokud však bude reakce na epidemii správná, bude šok pravděpodobně přechodný, dodala také.

Tvůrci měnové politiky v ECB se před nadcházejícím zasedáním (již tento týden) dívají na všechny nástroje, které mají k dispozici, především pak na ty, které poskytují „superlevné“ financování a zajištění toho, že nebudou vysychat likvidita ani úvěry, sdělil také zdroj.

Avšak Lagardeová dodala, že opatření mohou fungovat pouze tehdy, pokud se za ně postaví i vlády a poskytnou kroky, které zajistí, že banky budou pořád schopny poskytovat půjčky firmám v zasažených oblastech.

To na co někteří z nás upozorňují již delší čas. Problémy s likviditou. Jsou tady. Není to jen kvůli viru a omezení na obou stranách, tedy poptávky a nabídky. Ale především až “bláznivému” hospodaření většiny centrálních bank. Jak může mít ECB úrokové míry -0,5 v době největšího hospodářského růstu a 2% nezaměstnanosti? Je to přímo hazard, jelikož není kam ustupovat. Při krizi v roce 2008 byla úroková míra kolem 2 – 3 %, tedy spousta prostoru na snížení, ale teď?

Svět potřebuje likviditu. A to i na REPO trhu mezi bankami. XRP jako bridge měna tuto vlastnost má. Neustálé otálení ECB, IMF, centrálních bank a států v otázkách likvidních transferů hodnoty se těžko chápe jestliže máme již technologie, blockchain, XRPL, ILP, které mohou změnit způsob výměny hodnoty mezi kýmkoliv na světě.

 

07.03.2020 Indie zrušila zákaz obchodování krypto měn. Jižní Korea zcela povolila krypto měny a Francie uznala BTC jako měnu.

Dekáda digitálních aktiv přichází.

 

28.02.2020 XRPL čeká více změn a vylepšení. Například možnost vydávat stablecoins a vytvoření tzv. Oracles pro data z externích zdrojů. A to je velké téma a obrovský benefit.

David Schwartz se rozpovídal o nových vylepšeních XRPL. Již víme, že v rámci XRPL je zde DEX a možnost vydat svoje IOU. A co teprve stablecoin navázaný na zlato? Nebo důvěryhodné Oracles poskytující data pro smart kontrakty?

Uvidíme jak rychle se tyto novinky podaří schválit a dodat do produkce. Ale slibují ještě lepší budoucnost pro XRP a jeho případy užití.