Asi jste se s tímto názorem už setkali. Sleduji více finančních a investičních poradců na online platformách. Včetně jejich videí, kde vysvětlují základy investování do akcií, dluhopisů a případně nemovitostních fondů apod. Téměř nikdy nehovoří o krypto aktivech.

Nedávno jsem se díval na 3 minutové video od Vladimíra Fichtnera z března 2019, kde odpovídal na dotaz: „Měl bych nakoupit nějaké kryptoměny po jejich propadu?“. Jeho práce a znalostí v oblasti akcií si vážím, nicméně odpověď a reakce na kryptoměny mne nepřekvapily. V podstatě řekl jednu větu, která často rezonuje ve světě investičního poradenství. A to že si umí představit investovat do akcií firem, které používají kryptoměny, ale že jinak kryptoměny samotné nemají žadnou hodnotu a cena není ničím podložená, proto do nich neinvestuje.

 

Je to tak? Velké množství krypto projektů zanikne. Ano. Neřeší nic, co bychom potřebovali, nebo už mají velmi silné konkurenty. Na druhou stranu jsou v oblasti krypto aktiv skutečně inovativní a smysluplné projekty, které budou získávat na hodnotě, právě díky tomu, že se budou používat. Pro transakce, nové obchodní modely a přesun hodnoty.

 

Přemýšlel jsem, kolik knih, článků a odborných analýz tito akciový investoři a poradci přečetli o krypto aktivech. Jaké projekty na blockchainu postavili pro firmy a jejich business. Kolik hodin strávili nad vizualizací nových obchodních modelů, které krypto aktiva pomohou přinést (DeFi, Smart Contracts Ekosystémy, Transfer hodnot rychle a levně, Tokenizace …).

 

Napadly mne 2 teorie, kterými bych tento přístup označil. Nazval jsem je Teorie Setrvačnosti a Znalostní Mlha (Knowledge Fog).

 

teorii Setrvačnosti se tito investiční poradci drží toho, co znají 10, 20 a někdy i 30 let.

Akcie a ETF. Těchto aktiv již hodně zobchodovali, vydělali na nich peníze sobě i investorům. A ze setrvačnosti to pořád jede. Akcie spadnou, oni požádají investory o více peněz na dokoupení. Centrální banka vytvoří nové umělé peníze. Ty se přelijí do stock marketu a jede se vesele dál. Potom vytáhnou obvykle 100 let historie Dow Jones indexu, ukáží ho začínajícím investorům a řeknou, že to prostě z dlouhodobého pohledu roste pořád. Jednoduše není třeba již nic zkoušet, nakoupíme ti akcie přes ETF fondy a vybudujeme tvoji rentu za 10 – 20 let podle tvých příspěvků. Tento přístup považuji v roce 2020 a následujících letech, za ukázku mírné lenosti k přemýšlení a velké promarnění příležitosti.

 

Skutečně si myslíte, že akcie budou donekonečna růst? Že budou atraktivní pro mladší ročníky? Akcie tu budou s námi dlouho. Na tom se nic nemění. Ale mění se obchodní modely. Vznikají naprosto nové obchodní příležitosti a ekosystémy, které nejsou založené na růstu akcií.

 

Druhou teorií je Znalostní mlha.

Když řeknete před klasickým investičním poradcem slovo „kryptoměny“, změní se jeho výraz tváře a řeč těla. Začnete cítit okamžitý nezájem o toto téma a potřebu útěku do oblastí, které zná, jako akcie, dluhopisy a ETF. Při vyslovení tohoto slova, se většině vybaví bitcoin. Slyšeli o něm často a většinou špatné zprávy. Nebo že neskutečně vyrostla cena. Z médií se ale nedozví, proč vlastně ta cena vyrostla. Skutečnost je, že to bylo díky spekulacím a manipulacím s cenou. Nikoliv používáním firmami a lidmi ke smysluplným věcem. Ano, bitcoin je zcela zastaralá technologie, která může zaniknout.

 

Existují ovšem kryptografické projekty, které si kladou za cíl opravdovou inovaci a zlepšení současných procesů.

Přinášejí nové možnosti zhodnocování peněz v nových, dosud neexistujících modelech. A zde přichází do hry znalostní mlha. Pro většinu lidí, je velmi obtížné porozumnět tomu, jak vůbec blockchain funguje. Ještě těžší je vidět k čemu může být dobrý. A úplně navrch to, jak by se zapomocí této a podobných technologií dal rozmnožovat majetek. Mozek to prostě nevidí. Umět si představit tzv. „Big Picture“ a pochopit možnosti vyžaduje studium. Dlouhodobé studium, čtení knih, inspirace od technologických géniů, programátorů, vizionářů a top manažerů. Je potřeba investovat hodně energie, do pochopení elementárních znalostí a nabalovat na ně další, které otvírají svět možných inovativních investic.

 

Přečetli jste například tyto knihy …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

… myslíte si, že vaše uvažování nad obchodními modely přicházejícími s technologií blockchain a nejkvalitnějšími krypto aktivy, bude stejné? Nebude. Pokud jste četli pozorně a myslíte kreativně, začnete vidět nové modely pro zhodnocování majetku.

Tento domácí úkol, ale drtivá většina investičních poradců nikdy neudělala v oblasti krypto aktiv. Velmi pravděpodobně četli knihy jako Jake Bernstein – Trade your way to riches,  Mark Douglas – Trading in zone, Michael Covel – Trend following, Vince Ralph – Mathematics of money management a mnoho dalších knih, které se zaměřují na akcie.

Klasický investor, který se pohybuje v akciích, neustále sleduje výroční zprávy firem, porovnává Price To Earnings ratio, hledá nové produkty firem či sleduje jejich expanzi. V podstatě si vytvoří určitý postup jak vyhodnocovat akcie. To není špatná věc. Firma vyrábí produkty, prodává je s marží, má zisk, roste hodnota firmy a s tím i akcie. Nebo poskytuje službu o kterou je zájem, má více a více předplatitelů, zvyšuje cashflow a tím i cenu akcií.

 

A teď přijde něco, jako možnost odstranit nostro – vostro účty u bank za použití XRP Ledger a nativní měny XRP. A tímpádem uvolnění likvidity až 30 biliónů dolarů. Slyšeli jsme o tom ve světě akcií? Ne. Je to naprosto nový model? Ano.

Najednou je možné na krypto platformě tokenizovat obraz Picassa, který už nebude vlastnit jeden sběratel, ale 10 000 malých investorů. Tím zvýší likviditu vzácných předmětů a dostupnost pro větší počet investorů a zároveň jeho cenu.

Chcete dostávat odměnu za to, že používáte prohlížeč ke čtení informací na webu? Stačí si stáhnout BRAVE prohlížeč a dostávat BAT tokeny.

Co třeba 4 – 10% ročního úroku na decentralizované platformě za vaše poskytnuté stablecoins a kryptoměny na krátkodobější půjčky, s pojištěním až 100 miliónů dolarů a zajištění půjčované částky o 60% větší zástavou v kryptoměnách?

 

Tyto nové možnosti a modely jak vytvářet hodnotu mezi lidmi, společnostmi a institucemi před dobou krypto aktiv neexistovaly.

Protože jsme k tomu neměli technologii. A nyní ji máme. A jsme na začátku.

 

Budu moc rád za diskuzi s vámi, jaký pohled na tyto a další oblasti máte Vy.

Rád se podělím o svoje zkušenosti a třeba Vás napadne, že mít určitou část svého majetku v těch nejkvalitnějších krypto aktivech, může být opravdu dobrý nápad.

A to především v následující dekádě (2020 – 2030), kdy jsme teprve na začátku exponenciálního růstu hodnoty těch nejlepších projektů.