Pokud se zajímáte o krypto aktiva, pojem “Staking” nebo “Baking” jste možná už slyšeli. Jestli se ale zatím o tuto třídu investic nezajímáte, potom vám tato slova moc neřeknou. Pojďme si staking vysvětlit velmi jednoduše.

Staking je metoda.

Metoda která poskytuje síti krypto aktiv decentralizaci, zabezpečení a efektivitu.

A to za odměnu bez plýtvání zdroji.

Lze ji využít v sítích, kde algoritmus shody (konsenzus) je postaven na principech Proof of Stake. Z toho také vychází slovo “Staking”. Tj. k potvrzení transakcí v síti se nevyužívá el. energie, jako je tomu u Proof of Work, ale tak zvaně zastavené mince (staked coins).

Pokud v síti krypto aktiva například Tezosu, chcete uskutečnit transakci. Převod XTZ mince z adresy na adresu. Tak zaplatíte malý poplatek. Tyto poplatky jsou odměnou tomu, kdo potvrdil správnost transakce. Variant je více, ale čím více mincí dáváte síti k dispozici, tím je větší šance dostat tuto odměnu.

Jelikož se těžba mincí již dávno stala složitou, nákladnou a především plýtvající zdroji, noví investoři do digitálních aktiv si začali všímat projektů, které jsou daleko úspornější a umožňují staking.

 

Velmi rychlé shrnutí:

Koupíte si digitální aktivum XTZ (Tezos). 1000 kusů.

Ponecháte mince na kryptoměnové burze, například Kraken a dáte je k dispozici ke stakingu. Jednoduché nastavení v menu uživatele na burze:

 

kraken staking

Pozn.: Aktuálně umožňuje Kraken staking asi u 7 – 8 projektů. Postupně přidává další.

 

Dvakrát týdně vám burza přidá k vašim mincím další. Takto se vám počet mincí XTZ na vašem účtu neustále zvyšuje a navíc se vám aplikuje složené úročení takto získaných nových mincí 2krát týdně.

Tím, že má burza více mincí od vás k dispozici pro staking, má větší šanci vyhrávat potvrzení transakcí a tím pádem také dostat odměnu z transakčních poplatků, které vám rozdělí v poměru podle počtu vámi poskytnutých mincí. V průměru to u Tezosu vychází na 5-6% ročně. Tedy z 1000 poskytnutých mincí, budete mít za rok 1060 a více díky týdennímu složenému úročení.

 

Staking u Tezosu se nazývá Baking.

Staking generuje pasivní příjem v počtu aktiv. Tedy nečekáte jen na růst hodnoty tokenu XTZ, ale zároveň pokud se účastníte stakingu v síti, rozrůstá se vaše portfolio nezávisle na ceně.

Další výhodou je, že odměna kterou pravidelně dostáváte v podobě nových tokenů, snižuje kolísavost (volatilitu) vaší investice a zvyšuje možnost ročního zhodnocení.

 

Pokud máte jakékoliv otázky ke stakingu, jeho efektivitě, nastavení, výběru vhodných kryptografických projektů pro staking apod., napište mi, rád s vámi tyto otázky proberu a poradím.

 

Doufám, že vám tento krátký článek pomohl trochu objasnit pojem staking a těším se zase příště.

Petr

 

PS: Ještě poznámka na závěr. V této ukázce jsme zmínili Tezos a jeho pohodlné nastavení “Bakingu” na burze Kraken. Ano je to velmi jednoduché. Nicméně jako ambassador projektu Cardano musím zmínit, že naším cílem je nastavení stakingu z vaší krypto peněženky a nikoliv z burzy. Důvodem je, že cílem těch nejkvalitnějších sítí je, aby byly co nejvíce decentralizované.

Proto není v našem zájmu, aby burza měla velké množství tokenů ponechaných uživateli ke stakingu přímo na burze, tedy stala se obrovským poolem pro staking, a tím defacto snižovala decentralizaci sítě.