Roman se stal jedním z prvních investorů v našem fondu DAC. Ale předcházel tomu zajímavý příběh i s úkolem pro mne. Známe se již řadu let, ale poslední dobou jsme nebyli často v kontaktu. Napsal jsem email s představením toho co děláme …

Asi to zná většina z vás. V mládí máte kamarády, trávíte společně prázdniny na chatě a vše je zábava. Jak jde čas, a přichází rodina, děti a někdy i změna země kde člověk žije, mění se i okruh lidí, se kterými se člověk stýká.

Roman má úspěšnou firmu na projektování staveb. Investicemi do akcií nebo dokonce krypto aktiv se moc nezabývá.

Oslovil ho ale náš přístup, výhodné podmínky správy portfolia a velmi zajímavá šance na zhodnocení svého kapitálu.

Moje představa byla, že buď půjde do spolupráce s námi s menší částkou, nebo že aktuálně nebude mít finanční hotovost na větší investici.

Jeho první reakce byla, líbí se mi vaše strategie i plánované zhodnocení, ale momentálně nemám volné prostředky, koupil jsem nedávno byt.

Řekl jsem si, že to chápu a pošlu již jen jeden poslední email s několika informacemi. Netušil jsem, že dostanu úkol 🙂

Roman mi odepsal, že přece jen zvažuje vstup do našeho fondu DAC, ale má pro mě úkol. Potřebuje prodat investiční diamanty. Koupil je asi před 6 lety v hodnotě kolem 1,2 milionu CZK. Nevěděl za jakou cenu se dají prodat. Sám mám zkušenosti s obchodováním zlata a stříbra. A tak jsem si říkal, že by to mohlo být podobné.

 

Není tomu tak.

 

Diamanty jsou velmi a tím myslím opravdu velmi NElikvidní investice. Není to ani komodita v pravém slova smyslu. Investiční diamanty se standardně nedělí. Prodávají a vykupují se celé kameny. Z cihly zlata uděláte další menší cihličky, šperky nebo ho použijete v průmyslu. Ale ne diamanty.

Oslovil jsem několik společností vykupujících drahé kameny. Odpověď, která mě opravdu překvapila byla: diamanty mají podle Rapaportu (oficiální report cen diamantů) hodnotu 50 000 dolarů. To bylo pozitivní. Ale druhá část odpovědi byla: ovšem burzy či obchodníci vám nabídnou kolem 40% ceny. Jak je to možné?

Prostě diamanty nejsou likvidní, většinou se k nim musí hledat poptávka. Je to dobré ponaučení. Sdělil jsem tuto zkušenost Romanovi a jeho reakce byla: “To je teda nic moc. 60% ztráta je hodně. Přesto chci diamanty prodat. Někdy investice nevyjde. Raději investuji peníze z prodeje u vás a budu mít šanci na daleko lepší zhodnocení, než marně čekat na alespoň nákupní cenu kamenů.”

Je to drahá lekce.

Ovšem perfektní ukázka toho, že likvidita je důležitá. A je jedním z více parametrů, které u krypto aktiv sledujeme.

 

Nabízela se i varianta diamanty neprodat a držet je dále. Podle jedné z odpovědí obchodníka, při minulé krizi v roce 2008, hodnota diamantů narostla o více jak 50%. Máme čekat na další velkou krizi? Jak dlouho? Skutečně bude možné diamanty prodat za o hodně lepší cenu? Pokud vám nyní burzy či obchodníci nedají více jak 40% z oficiální ceny, ani růst o 50% vám nevrátí nákupní cenu.

Pokud ale zhruba 600 tisíc investujeme do smysluplného portfolia krypto aktiv na pět let, je možné, že se tato částka dostane významně nejen nad nákupní cenu diamantů, ale přinese i zajímavé zhodnocení. Navíc v rámci našeho fondu DAC, portfolio roste společně s časem investice. Zvyšuje se počet aktiv v portfoliu využitím nových finančních modelů jako staking a lending.

 

Takže zatímco by diamanty čekaly, nejspíše marně, na skokové navýšení ceny a zájem ze strany kupujících, Romanovi se v průběhu 5 let bude rozrůstat počet digitálních aktiv v portfoliu, současně s investicí do velmi slibných kryptografických projektů.

A navíc se o portfolio nemusí starat, to děláme my, a neplatí nic za správu portfolia po celou dobu investice.

 

Když jsem se nad tímto příběhem více zamýšlel, a zároveň diskutoval podobné scénaře s dalšími investory, mohu říci, že většina z nás má v současné době některé finanční prostředky alokované do nevýhodných aktiv. Nebo lépe řečeno, do aktiv, která postupem času ztratila svoji pozici a je lepší tyto prostředky přesunout do výhodnějších variant.

Nové investiční příležitosti v nastupující digitální dekádě jednoznačně mluví ve prospěch tzv. Industry 4.0 revoluce. Ta zahrnuje technologie jako AI (umělá inteligence), IoT (internet věcí), IoV (internet hodnoty), Machine Learning, Blockchain, 5G sítě, VR (virtuální realita)  a kvalitní digitální aktiva.

 

Díky a těším se zase příště

Petr

 

PS: Jméno bylo změněno, jelikož si vážíme soukromí našich investorů a nikdy nezveřejňujeme osobní údaje.